Vem älskar inte sommaren? För mig som jobbar inom områden med växter och botanik är det som att återförenas med en gammal kärlek varje gång en växt börjar blomma. 🥰🌼 En av dom som framkallar dessa euforiska känslor är Tusensköna – Bellis Perennis. Dom där små underbara ”prästkragarna” som får gräsmattan att se ut som en stjärnhimmel. Man blir ju lika lycklig varje gång man ser dom!
Blommorna är ätliga och kan användas i sallad och som dekoration. (OBS: innan du äter någon växt, måste du vara säker på att du artbestämt den, men bellis är ganska lätt att känna igen som tur är.)

Läkeväxt med gamla anor
Det är en gammal läkeväxt och i den klassiska boken ”Örtmedicin och växtmagi” står att läsa:
”Bellis perennis L.
Jungfru Marias blomma – Tusensköna – Bellis
KORGBLOMMIGA VÄXTER
Asteraceae (Compositae)
Från maj till november blommar denna lilla vackra, frosttåliga växt med det välklingande namnet; även det latinska släktnamnet Bellis betyder vacker. Tusenskönans blomkorgar sluter sig nattetid och vid regn, och på dagen följer de solens bana. Tusenskönan var här i Norden förr helgad åt vårens gudinna, Freja. Man trodde att om man åt upp de tre första tusenskönorna på våren, skulle man slippa tandvärk resten av året.
Växtens medicinska egenskaper är kända sedan renässansen. På 1700-talet blev den i Tyskland bannlyst och systematiskt utrotad sedan den – för övrigt med orätt – hade anklagats för att verka fosterfördrivande.
Tusenskönans färska, krossade blad och blommor brukade tidigare användas utvärtes till sårbehandling och ansågs verka smärtlindrande vid kontusioner och vrickningar. Inom folkmedicinen användes tusenskönan också som upphostningsbefrämjande medel, och vidare brukades den vid rikliga och smärtsamma menstruationer samt vid leversjukdomar. Ett te berett av tusensköna har ansetts välgörande för magra och klena barn.”

”Örtmedicin och växtmagi” av Göthberg, Gunnar – Sandberg, Finn, Det Bästa. Finns i olika upplagor.
Viktigt medel inom homeopatin
Inom homeopatin är det här ett stort skademedel som används vid stukningar, blåmärken och framför allt djupare skador på vävnader och inre organ, efter operation till exempel.
Arnica är som många kanske vet det homeopatiska skademedlet nummer ett, men om Arnica inte klarar skivan kan man prova Bellis istället, eller prova Bellis direkt framför Arnica i vissa områden.
Nyckelordet för Bellis är ömhet, mörbultad. Förr i tiden i England kallades Daisy – som är det engelska namnet – för ”Wound-wort” eller ”Bruise-wort”, vilket talar för att man sedan länge känt till inom vilka områden den här lilla skönheten är Wonderwoman.

Användningsområden:
- Första medlet för djupare skador på vävnad, eller efter större operationer, speciellt i buken och bäckenområdet.
- Skador efter slag, blåmärken, blodutgjutningar på armar och ben, eller skador på revbenen med blodutgjutning.
- Stukningar med blåmärke, stelhet och kyla.
- Reumatiska besvär, speciellt hos äldre, och speciellt om man jobbat hårt och överansträngt kroppen.
- Skador på svanskotan.
- Smärta efter förlossning, kejsarsnitt – eller kastrering hos djur.
- Vid svår mensvärk, dysmenorré och endometrios.
- Över lag är medlet bra på problem med kvinnans fortplantningsorgan och bröst, som svullnader, smärtor etc.
Dosering:
Välj potens D6 till D200, är du osäker på vilken du skall välja ta D30. Är det akut tar du den du har till hands.
Akut situation: här kan du ta medlet upprepade gånger med ca 20 minuters mellanrum tills du känner att det blivit bättre. Ta ca 3-5 piller varje gång. Märker du ingen skillnad alls trots upprepade doser är det sannolikt inte rätt medel.
Längre behandling: ta 5 piller varje morgon, undvik att ta medlet i samband med tandborstning eller mat och dryck, vänta ca 20 min eller mer emellan. Vatten är dock ok.
Med längre behandling menar jag en skada, smärta som behandlas under några dagar. Har du kroniska problem bör du kontakta en homeopat som väljer rätt medel åt dig utifrån din konstitution och inte bara ett enstaka symtom. Det är inte en särskilt bra idé att självmedicinera med homeopatiska medel under längre tid om du inte vet vilka områden i övrigt medlet verkar på.
Djur:
Det går precis lika bra att behandla djur för samma åkommor. Jag använder alltid Bellis efter operationer på djur eller djupare skador där Arnica inte hjälper.

Tips för att ge djur medicin: Jag brukar ta en medicinspruta (finns på apoteket) och hälla i pillren och dra upp lite vatten. Låt stå en stund så att dom löser upp sig. Sätt sedan sprutan i mungipan på djuret och tryck till. Klart. Det smakar inte illa, pillren är sockerpiller som är överdragna med substansen.
Senaste kommentarer