fbpx
När man jobbar med Reiki jobbar man med, och blir väldigt medveten om energi, och hur påtagligt den påverkar oss. Reiki är vad man kallar för ljus energi. Men hur förhåller man sig då till mörk energi?

Vi börjar med en liten vetenskaplig svängom för att lägga en grund till förståelse. Allting består av energi. I sin minsta beståndsdel är energin en svängning, en laddning som uppstår mellan en proton som är positivt laddad och en elektron som är negativt laddad. Om det inte fanns motsättningen mellan de här båda skulle ingenting existera, det skulle bara vara ett tomrum. Allt liv förutsätter att det finns något som vi kallar för plus och något som vi kallar för minus.

I den kinesiska medicinen beskriver man det här förhållandet som yin och yang. Det ena är beroende av det andra för att existera, det finns ingen egenskap som är att betrakta som bättre eller sämre än den andra, och den ena egenskapen består till en viss del alltid av den andra också. Ju mer av en egenskap vi har, desto närmre är den att gå över i den andra. När natten är som mörkast (yin) är gryningen (yang) som närmast, ju mer spänd en muskel är (yang), desto närmare är den avslappning (yin).  Så ingenting är helt och hållet positivt eller negativt, för då kan det inte finnas.

För att definiera något måste man ha något som motsvarar den andra aspekten av det. Det kan inte finnas varmt och det inte finns något vi kallar kallt. Inget uppåt utan något neråt. Inåt eller utåt. Stark eller svag. Manligt eller kvinnligt. Ljust eller mörkt. Aktiv eller passiv. Glad eller ledsen.  Ja, ni fattar.

Om vi då tittar på oss själva och hur vi är byggda energimässigt så måste vi ju rimligen då alla bestå av både mörker och ljus. En vanlig missuppfattning jag möter är att man tänker att eftersom man jobbar med Reiki, sysslar med andlig och själslig utveckling och kanske har mediala förmågor så är man med automatik en person som är helt ljus och god. Glöm det. Den ståndpunkten handlar i de flesta fall om flykt och förnekelse.

Vi har alla fått känslor, och de är livsnödvändiga redskap för att förhålla oss till vår omvärld. Känslor har precis som allt annat en frekvens, en vibration.

En forskare vid namn David R. Hawkins har tagit fram en logaritmisk skala för de frekvenser som känslor motsvaras av där 0 är lägst, och motsvaras av döden, och 1000 är den högsta frekvensen som är fullständig upplysning och känslan av enhet.

Många av de känslor som vi kanske önskar att vi inte hyste, ligger på den lägre frekvensen, under 200 på skalan. En frekvens som har en destruktiv påverkan på oss. Längst ner ligger känslor av skam och skuld. Och ingen av oss har glidit runt livet på en räkmacka och aldrig upplevt den känslan. Och eftersom den har en så stark överlevnadsfaktor har den en förmåga att bita sig kvar och styra oss. Titta bara på hur många av världsreligionerna har som grundtes att du kommer att bli straffad för saker du gjort, det är genom att applicera känslan av skam och skuld man har makt. Var du tillräckligt rik kunde du visserligen få köpa dig fri från dina synder med ett avlatsbrev… Men man inser hur djupt rotad den känslan är i vår historia.

 

Motsatsen, den högsta frekvensen på skalan är kärlek, lycka och frid. Och där vill vi ju alla placera oss, såklart. Kruxet är att det är ytterst få som lever eller har levt i detta saliga tillstånd av ovillkorlig kärlek och lycka. Typ Jesus, Buddha och några till. Vi vanliga, dödliga är som regel beroende av bekräftelse från andra, det är i kärleken en annan människa riktar mot oss, vi speglar vårt kärleksfulla väsen, eller i värsta fall avsaknaden av den speglingen som är vår största sorg och förtvivlan. Att vara i den högsta frekvensen innebär att kärleken till kärleken och livet i sig är nog, utan bekräftelse från andra omkring. Så ni inser snabbt att det är ingen nivå man når på en kafferast.

 

Men – vi skall inte hänga läpp över det, för syftet med vår själsliga resa är att under våra liv uppleva saker, och sakta men säkert bygga upp våra insikter och höja vår frekvens. Och det är där Reikin kommer in som ett helt fantastiskt verktyg!

 

Reiki är ljus energi som jobbar för det högsta bästa, balans. Naturen i sig strävar hela tiden efter att uppnå balans. Det som sker omkring oss i naturen nu är en slags utrensningsaktion, en effekt av hur mycket vi rubbat balansen och inte givit naturen möjlighet att återställa den. Och det är många gånger så vi behandlat oss själva också. Att utmattningssyndrom idag är att betrakta som en folksjukdom talar sitt tydliga språk.

Styrkan med Reiki är inte att alla dina mörka tankar och mindre önskvärda egenskaper blir bortblåsta på ett kick, du är en helt igenom ljus person och livet blir rosenrött och glatt efter en behandling eller meditation (fast ibland känns det onekligen så en stund). Styrkan med Reiki är att energin strävar efter att återställa en balans, balansen mellan ljust och mörkt, aktivitet och vila, positivt och negativt, glädje och sorg, skamkänslor och kärlek, yin och yang.

När man möter sina mörkare tankar eller sidor, och ser dem och accepterar dem så transformeras dom bit för bit. När man konfronterar sina demoner så visar dom sig i själva verket vara rätt harmlösa varelser som är byggda av vår rädsla. Tarotkortet styrkan brukar gestaltas av en ung kvinna som håller i ett lejon. Lejonet symboliserar hennes rädslor, men när hon mött dem, sett dem, accepterat dem så har hon istället vänt det till styrka. Det är rädslorna som är vårt hinder, och den känsla som har den frekvens där energin övergår till att vara konstruktiv och ge oss styrka, är just mod.

Så, om du verkligen vill utvecklas som själslig varelse innebär inte det att du skall vända mörkret ryggen, bara tänka positivt, le och se alla djupt i ögonen, säga namasté och käka chiafrön. Tvärtom, du skall möta det mörka och acceptera det. Det är först då det blir en balans. Det är då du har en möjlighet att välja. 
Du skall inte känna skam för att du blir arg mellan varven, även om det är den första Reikiprincipen. Tvärtom, se ilskan som en nödvändig egenskap som hjälper dig att överleva. I kinesisk medicin hör ilskan till träelementet, och det handlar om att växa, att ta den plats man behöver, att kunna bryta igenom marken för att komma upp i ljuset och friska luften. Men den är situationsrelaterad, där och då, det är när den hänger kvar som den blir destruktiv och skapar sjukdom. Möt ilskan och känn känslan i den. Vad är det som utlöser det, är det relevant för din överlevnad? Varför, vilka känslor hänger det ihop med? Hur känns det i kroppen? Hur skulle det kännas om du inte hade känslan? Är du redo att släppa taget om den här överlevnadstaktiken? Vad skulle du kunna göra med den kraften om den blev positiv istället?

Acceptans är en känsla som ligger på en hög, konstruktiv frekvens. Genom att acceptera både våra egna och andras negativa egenskaper tar vi bort laddningen från dem. Den andra personen kanske fortsätter att vara arg, elak eller vad det nu är, men det är du som väljer att inte låta dig påverkas av det. Ingen annan än du kan välja hur du förhåller dig till din rådande situation.

Och det är det svar jag brukar ge när jag får frågan om hur man skall hantera personer med negativ energi. Egentligen inte alls, acceptera bara att dom är så, det är deras resa. Fokusera istället på dina egna känslor och vad det är du väljer att nära med energi. Samma sak när man undrar om man kan skicka mörk energi till någon annan? Självklart kan man det. Likväl som vi kan skicka healing så kan vi skicka energi av lägre frekvenser.

Men, det viktiga är att det är du och ingen annan som väljer vad du tar emot och släpper in. Du kan inte styra din omgivning, vad de sänder ut och varför. Du kan bara ta ansvar för dig själv och din egen energi. Så var inte rädd för mörker, det är din största vägvisare genom livet, en lärare för din utveckling, och det är i rädslan du ser din verkliga styrka och potential. You’ve got the power!

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.