Det var en av frågorna som dök upp när jag bad om tips på vad man vill att jag skall blogga om. Och ämnet är aktuellt, jag, vi alla, stöter hela tiden på människor som kämpar mot utmattningssyndrom. Och sjukskrivningarna har ökat lavinartat de senaste åren.
Vad är det som händer, varför blir vi så sjuka? Jag själv var med i den första svängen när sjukdomen började få ett namn – utbrändhet, att gå in i väggen (tidigare brukade man kalla det för att man var nervsvag osv.). Det var för ca 20 år sedan. Jag har hunnit med en rejäl djupdykning med lång sjukskrivning och rehabilitering till sen dess och har krasst konstaterat att jag får betrakta mig som en nykter alkoholist. Känsligheten finns kvar, även om man tagit sig upp på fötter, och den matchar inte dagens samhälle och det tempo med dom abstrakta belöningssystem vi satt upp. Så man får ständigt ge akt på hur man förhåller sig och agerar för att inte åka dit igen. Och kanske förändra olika saker i sitt liv och sin omgivning för att hålla.
För mig var en stor vändning till att komma på fötter, insikten om att det kanske faktiskt inte bara är mig det är fel på. Det kanske är jag som egentligen är normal, men med en stor känslighet, och det är därför min kropp reagerar så starkt på att samhället idag är osunt och onaturligt, vi är inte skapta att leva så. Vi har skalat bort all form av återhämtning. Det ger ingen status och belöning såvida man inte lägger upp bilder på Instagram från Yasuragi eller Selma SPA. Och då är vi ju inte” avkopplade”. Förr i tiden var det rätt smart att ha en vilodag, söndag. Då var det order från gud, för i bibeln står att man inte fick jobba på en söndag och nåde den som gjorde det ändå. Det fanns onekligen en tanke bakom.
Jag skulle kunna skriva en bok om det här, eftersom det är en så påtaglig del i mitt eget liv som jag ständigt får förhålla mig till. Men det här är inte rätt forum för en bok, jag skall hålla mig någorlunda kort och koncis med några handfasta råd.
1 – kärnfrågan: Hur gör jag för att få mer energi?
Svar: INGENTING! Du skall ingenting! Att du är där du är beror på att du gjort saker så himla bra, du har levererat och presterat något helt fantastiskt. Men nu sa kroppen STOPP. Ditt enda jobb, din enda prestation nu är att lyssna på din kropp. Verkligen lyssna, på dom små nyanserna, utan att bry dig om vad andra tycker och tänker. Dom är inte i din kropp, i din situation så dom har ingen talan.
Men…? Tyst, du skall bara vila, helt förutsättningslöst. Stäng av telefonen, stäng ner datorn, stäng ner allt vad sociala medier en stund och bara var med dig själv. Många frågar mig som medial vägledare hur man träffar den rätte – mitt svar är, vänd dig inåt, där har du den enda riktigt värdefulla relationen, som sätter grund för alla andra relationer. Äntligen är du redo att träffa den rätte – dig själv!
2 – sluta förklara och försöka få andra att förstå
Lägg inte energi på det du inte kan göra något åt. Du behöver ingen bekräftelse från andra. Du kan inte begära att någon annan skall förstå hur du fungerar, eller snarare inte fungerar. Hade du istället krockat med bilen och fått skador som gjorde att du inte fungerade som vanligt varken fysiskt eller psykiskt hade man haft lättare att acceptera. Det är ingen skillnad. Det här är en sjukdom, det finns en diagnos där man uppfyller ett visst antal symtom som är uppräknade, och man reagerar på samma sätt oavsett vad man jobbar med och vilken bakgrund eller situation man har i övrigt. Precis som om man får diabetes. Du har samma sjukdomsbild oavsett om du är VD eller lokalvårdare.
Du får helt enkelt tala om för din omgivning att dom inte behöver förstå, dom får bara acceptera att det är så. Precis som med vilken annan sjukdom som helst.
3 – stäng av
Idag är vi uppkopplade och det kommuniceras dygnet runt, alla dagar på året. Jag får många gånger förklara att jag försöker hålla kontorstider av hälsosanitära skäl, och att man har mailat en söndag kväll inte måste innebära att man får svar samma söndag kväll. Eller klockan 5 på julafton. Det är en oerhörd kommunikationsstress och det är lika stressigt för den som jagar och vill ha svar på direkten, som för den som blir jagad.
Du MÅSTE stänga av mobilen och vara oanträffbar. Du måste våga bryta normen. Göra roliga, trevliga saker bara för din egen skull, du måste inte dela det på Facebook eller Instagram för bekräftelse. Tvärtom, den viktigaste i livet som skall gilla och sprida hjärtan nu är du själv. En del blir oerhört frustrerade på att man inte svarar i telefonen. Inte ditt problem. You’re not the one with the monkey on the back… 😉
4 – gå ut i skogen
Överflödig kommentar antagligen. För det är det enda ställe man verkligen trivs på när man är utbränd. Alla verkar önska sig ett jobb där man bara får sitta på en sten och kolla, eller lulla runt i skogen lite planlöst för att kunna fungera.
Men sanningen är den att vi får otroligt mycket healing i skogen. Träden hjälper oss att andas, vi vet alla att träd andas ut det syre vi behöver för att andas in, träden är jordens lungor.
Färgen i skogen är grön, grön är den helande vibrationen, därav anledningen till att man har målat sjukhusväggar gröna och personalen har gröna kläder.
Energin i skogen är lugn, precis vad vi behöver för att hitta tillbaka till vårt sanna, naturliga jag. Träden har rötter som sträcker sig långt ner i marken där de hämtar näring. De har inte bråttom. Krama ett träd och se vilken energi du får från trädet?
Några som har än mindre bråttom är stenar. Ta med ett sittunderlag om det behöver och sätt dig på en sten och bara ta in stenens energi. Att bara plocka upp en sten i handen och hålla i är mycket lugnande och jordande.
När du är ute fyller du också på med qi – frisk luft är qi. Och D-vitamin förstås.
5 – men Reiki då..?
Det här är ett gyllene tillfälle att TA behandlingar. Lite beroende på var i sjukdomen du är så skall du inte ge dig i kast med projektet: ”nu skall jag bli frisk”. Se punkt 1, du skall ingenting, du har redan gjort tillräckligt. All form av läkning kräver en viss mängd energi. Och när vi ger oss själva en behandling så finns en förväntan på något. Vi försöker fixa något. Och då försöker vi ta energi av oss själva som ingen energi har.
”Men Reiki kommer ju från en annan källa, vi är ju bara en kanal?” Jo, det är sant. Men frågan är hur vettig du är som kanal just nu, när du troligen är väldigt vilsen och trött och förtvivlat försöker hitta en lösning för att bli pigg och alert och ”som vanligt” igen. Man skall inte ha en förväntan på ett visst resultat när man ger Reiki, och är man utbränd är det oundvikligt att man har önskan om det.
Men att ta emot healing är nog det bästa du kan göra. Det hjälpte mig mycket på min väg tillbaka. Hitta någon kärleksfull person som du känner förtroende för, lägg dig på bänken bland kuddar och filtar och bara tanka ljus och värme. (Det måste inte vara just healing i form av Reiki, energi är energi).
Finns det något jag kan göra själv? Japp – andas!
En av dom bästa metoderna för avslappning jag stött på i sammanhanget med stressrehabilitering är långa djupa andetag. På ett sätt kan man tycka att det är en löjligt enkel meditation att bara andas. Men den är nog så effektiv, och när man vurpat i prestationsträsket kan uppgiften att bara andas skapa prestationsångest. Trots att det är det första och det sista vi gör här i jordelivet.
Hur gör man då?
- Sitt eller ligg ner bekvämt, sitter du kan du gärna sätta en kudde i svanken.
- Ha gärna en lugn och meditativ musik på i bakgrunden. Den hjälper dig att komma ner i varv och skapar en ljudbarriär som filtrerar bort störande bakgrundsljud.
- Andas som vanligt och börja bara notera hur din andning känns utan att värdera.
- Börja sedan att mjukt och sakta dra in luft genom näsan, börja med att spänna ut magen och känna hur den fylls med luft, som om du blåser upp en ballong, sen vidgar du revbenen ända tills luften når upp till nyckelbenen.
- Håll andan någon sekund när du känner att du helt fyllt lungorna med luft, och börja sedan lika mjukt och sakta släppa ut luften, nu i omvänd ordning, känn hur bröstet sjunker ihop, sedan magen.
- Vila nån sekund med tomma lungor innan du lugnt och mjukt börjar nästa andetag på samma sätt.
- Om du vill kan du lägga en hand på magen och den andra högt upp på bröstkorgen för att tydligare känna hur de olika delarna höjer och sänker sig i andetaget.
- Fortsätt så i ca 10 minuter.
Prova den här meditationen, gärna dagligen. Du kommer att förbluffas över hur effektivt den får ner din kropp i varv, hur den får hjärnan att sluta snurra, hur systemet för ”jag skall bara…” har slagits av.
När du känner att din kropp ganska snabbt kommer ner i varv av den här kravlösa meditationen kan du börja starta ett Reikiflöde och ta emot energi. Du behöver inte göra några handpositioner, utan börja med långa djupa andetag några minuter och tänk sedan att du startar Reiki, sitt eller ligg i energin så länge du vill och behöver. Känn hur ljus och värme fridfullt strömmar genom din kropp, med enda syfte att verka för det högsta bästa (som nödvändigtvis inte behöver motsvara dina aktuella önskemål).
När du börjar bli fit for fight kan du ge dig själv en mer regelrätt självbehandling med handpositioner. Avgör själv vad som känns bäst, och när det känns bra. Meditationen ovan är precis lika effektiv.
Det sista och viktigaste rådet:
Och det svåraste av alla: Låt det ta tid! Du blev ju knappast sjuk av EN dålig dag på jobbet, nån småtråkig dag i relationen, eller för att ungarna tjafsade lite extra i onsdags eller för att livet levererade ett smärre bakslag och svärmor dessutom kom förbi när det var extra ostädat.
Då kan du heller inte förvänta dig att det finns en quick-fix och att det tar nån dag eller två att bli hel igen, det här har pågått under lång tid och nu säger din kropp nej, det räcker nu, nu är det min tur att bli prioriterad!
Låt det ta den tid det tar. Det finns inget svar på hur lång tid det tar, det enda som är säkert är att det snabbaste sättet är att släppa taget och bara lyssna på kroppen – utan förväntan på någon tidsaspekt.
Planera så att du har minst lika mycket tid, typ dubbelt med tid, för återhämtning som du har tid för varje aktivitet. Var beredd på att våga ändra planerna för att lägga in mer återhämtning och mindre aktivitet beroende på din dagsform, den vet man inte alltid i förväg. Jämför dig inte med andra. Du kanske kan äta saker som är i princip omöjligt för den som har IBS eller allergi, men du jämför dig inte med dem för det? Det här är samma sak.
Lycka till och var oändligt rädd om dig!
Kram Åsa
Senaste kommentarer