fbpx

Det är vanligt att man man stöter på liknande typer av frågor när man lär sig Reiki, och här tänkte jag dela med mig av svaren på några av dom. Har du något du funderar över som du vill att andra skall få ta del av är du varmt välkommen att fråga!

Måste jag hålla händerna på samma sätt som på bilderna i kompendiet jag fått?

Svar – nej! Usui hade bara handpositioner för huvudet, eftersom det är där grunden till de obalanser som finns i kroppen uppstår, genom våra tankar och hur vi påverkas från omgivningen. Resten av behandlingen skedde intuitivt. Det var Usuis adept och efterföljare Dr. Hayashi som la till handpositionerna.

k3

Handpositionerna är ett bra sätt att veta att man täckt in hela kroppen, jag använder ofta dem i början med en klient så att den fått en heltäckande behandling, och får vänja sig vid energin och situationen och bara kan koppla av och ta emot. När man går vidare kan jag jobba mer intuitivt med fokus på vissa delar som pockar på uppmärksamhet.

Om du känner att du skall hålla på ett visst ställe eller ett visst sätt så skall du lyssna på det, även om det inte står så i någon bok eller manual. Då jobbar du efter den ”riktiga” manualen, den guidning du får. Då blir det rätt! Och kom ihåg att energin alltid kommer dit den skall oavsett, kroppen vet själv vad den behöver.

(Jag har också tagit upp det här i ett eget blogginlägg: Hur viktigt är det att man följer handpositionerna i Reiki? )


Vad skall jag tänka på när jag ger Reiki, skall jag fokusera på något speciellt?

Du är bara kanalen som energin strömmar igenom, så egentligen spelar det ingen roll. Självklart är det bra om du lägger dig själv och dina egna bekymmer åt sidan och fokuserar på att bara vara i energiflödet, men du måste inte tänka att du ser ljus strömma till ett speciellt ställe osv. Försök att bara vara här och nu är mitt råd.

Jag har vänner som är grymma healers av födsel och ohejdad vana utan att ha gått någon kurs eller skola, och dom kan ge healing samtidigt som dom småpratar om vardagligt smått och gott, men jag lovar att det är drag i energin ändå! Dom bara skrattar och säger: äsch, det är ju inte jag, jag är bara redskapet åt ”dom där uppe”. Samtidigt som dom kan få resultat som förbluffar läkare. Så på ett sätt skall man faktiskt tona ner sin egen betydelse och bara följa med i flödet. Och det är ju väldigt skönt att både ge och få Reiki så var här och nu och njut av energin!


Varför känns det på ett visst sätt i händerna, varför upplever man t.ex. värme eller kyla?

Du behöver inte ha några precisa svar på det, precis som din tv inte behöver förstå innehållet i ett tv-program. Energi är alltid dynamisk och det blir därför inte alltid likadant från gång till gång. Och det vi upplever är individuellt. Det finns många faktorer som spelar in och inget är rätt eller fel.

energyhands

Att man upplever värme tycker de flesta inte är så konstigt, utan mer som en bekräftelse på att det fungerar, men om det blir kallt kan man ofta uppfatta det som obehagligt eller skrämmande. Jag brukar förklara det med överskott eller underskott, yin och yang. Yin är kallt, yang är varmt. Varför det är på det ena eller andra sättet är inget du skall ge dig in och försöka förklara – om du inte verkligen har koll på det, då kan du skapa rädsla och oro hos personen, vilket i sin tur kan leda till obalans och ohälsa.

Om man har en energistagnation kan man likna det vid ett dike som fått en fördämning. På ena sidan är det torrt, ett underskott, och det påverkar i sin tur omgivningen runtomkring. På andra sidan är det översvämmat, där finns ett överskott som inte heller är bra. Det vi gör är att balansera energin och löser upp stagnationer när vi ger healing. Vissa saker går fort, andra saker behöver vi jobba med över tid. Och det känns olika från gång till gång eftersom energin alltid är i rörelse. Och som sagt, Reikin kommer dit den skall.


Jag får upp information inom mig, skall jag dela detta med personen jag ger healing?

Den här kan vara klurig. Det beror på vilken information du får. Du skall alltid känna in att det är något som är konstruktivt och hjälper personen innan du delar med dig. Att säga att det känns som om personen är sjuk, att det sitter något som känns som en tumör etc. är naturligtvis helt förkastligt. Det kan skapa sjukdom istället, om du tror att du är sjuk så svarar kroppen med det du tror på, och då är du verkligen sjuk. Nocebo kallas det för. Motsatsen är placebo, det du tror kommer att vara bra för dig, är också bra för dig. Ett spännande ämne där man har mycket intressant forskning som ställer mycket av våra tidigare föreställningar på ända.

Men om du får upp information som du känner kan hjälpa personen att få tag i minnen, blockeringar osv. som man kan behöva få upp till ytan för att släppa kan det vara en stor hjälp för personen. Lägg inte för mycket egna intryck utan se det bara som ett stöd för att personen själv skall kunna berätta eller få grepp om det. Känner du att det händer mycket när du är på ett visst ställe kan du t.ex. fråga personen hur det känns? Tvinga aldrig någon att prata om den inte vill.

photo.jpg

I Reiki 2 och framförallt i Master jobbar vi mer ingående med det här på olika sätt.

Men tumregeln är att du skall känna om det är för personens bästa, så att det inte ditt ego är inne och svansar och vill ha bekräftelse. Och en mycket viktig regel som du ALLTID skall följa är att du ställer inga diagnoser! Är du intresserad av att ställa medicinska diagnoser skall du läsa till läkare, annars överlåter du det åt dom som faktiskt gjort det. Du kan skada mer än hjälpa om du ger dig in och ger råd på områden du inte behärskar. Då jobbar du inte för det högsta bästa, då är det ditt ego som vill ha näring.


Om jag tar emot Reiki av någon som inte mår bra, kan de obalanserna överföras till mig vid behandlingen?

Om någon som ger Reiki inte mår bra, får den också Reiki under behandlingen, och resultatet skulle möjligtvis kunna bli att du får en mindre dos eftersom personen drar åt sig energi också. Så skulle man kunna tänka. Man universum har oändliga resurser som räcker åt alla enligt min mening. Och när man ger Reiki så är man bara en kanal för energin, så om det bara är Reiki man ger så är det bara Reiki som kommer fram.

massage healing

Om du däremot är orolig för, och riktar mycket av din energi åt att det du skulle kunna ”smittas” av någons mindre rena energi så har du en nocebo-situation. Då skapar du den förutsättningen, och om det är den andra personens obalanser eller dina egna rädslor som spökar och skapar en obalans får man fundera på. Du kanske också påverkas undermedvetet av att det är något hos personen som du kanske inte är helt överens med?

Reikienergin är bara rent ljus, och du väljer själv vad du släpper in. Det du riktar din avsikt på är det du skapar. Man kan inte ge healing till någon som inte vill ta emot den, och på samma sätt kan du också välja att inte ta emot annan energi.

Vi är alla människor med bra och dåliga dagar och vi påverkas ständigt av allt omkring oss i stort och smått, så att någon alltid skulle vara helt i balans är orimligt. Jag tänker att det viktiga är att du väljer din Reikiterapeut med hjärtat, någon du trivs med och känner att du fungerar bra med.

Och glöm inte bort att för dig som jobbar med Reiki, är egenvården alltid ett viktigt inslag på agendan. Inte bara för andras skull, utan framförallt för din egen skull.


Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.