fbpx

Många när drömmen om att kunna jobba med Reiki, heltid eller deltid. Och visst kan drömmen bli sann! Här kommer några råd på vägen.

Erfarenhet

Jag tror att de flesta inser att man inte lär sig ett yrkeshantverk genom att gå en kurs en helg eller två. Där får man verktygen, men man måste själv lära sig hur dom fungerar i praktiken – genom att öva! Precis som med allt annat här i livet.

Ge elevbehandlingar

Börja med att skaffa dig erfarenhet genom att ge behandlingar, till sådana du känner och även personer du inte känner. Det är ju dom som kommer att utgöra merparten av din framtida kunder. Du kan erbjuda behandlingar till elevpris t.ex. Du börjar också bygga upp ditt rykte och ditt namn genom att komma i kontakt med personer. När man jobbar med behandlingar så är det ofta genom rekommendation av andra man får nya kunder.

Skaffa kunder

Hemsida

Det finns flera sätt att få folk att hitta till dig. Ett bra sätt är att skaffa en hemsida, det finns idag många tjänster där man inte behöver vara ett datageni för att enkelt sno ihop en hemsida. Där skapar du ett ansikte utåt och dina kunder kan ”lära känna dig” innan de bokar.

Ett tips när du skriver/bygger din hemsida: man börjar ofta med att presentera sig själv, sin resa etc. Men tänk på att den som letar upp din sida har ett problem den vill ha hjälp med, det är det den primärt tittar efter, så det är lösningen du i första hand skall presentera. När man sett att den möjligheten finns, då är man nyfiken på att veta mer om vem det är som erbjuder lösningen och om det klickar med ens förväntningar.

Det finns flera olika tjänster där man kan boka tid via nätet som du kan koppla till din hemsida. Till exempel BokaDirekt, som är stora inom just kroppsbehandlingar och kunderna kan hitta dig via den tjänsten.

Sociala medier

Du kan lägga ut om din verksamhet på din profil på t.ex Facebook eller Instagram, eller skapa en sida speciellt för din verksamhet. Om du i din vanliga profil ofta ger uttryck för åsikter om politik, hur landet styrs etc. bör du kanske skapa en separat sida för din verksamhet, då det kan ha en direkt fjärmande effekt på potentiella kunder.

Sätta upp lappar i närområdet

Det här kan vara både och… När jag jobbade med hund fick vi klart mest kunder på att ”lappa”, vi hade ingen större effekt med annonser i tidningar – vilket dessutom är väldigt dyrt.

Om du skall göra lappar är det bra om du försöker ha en någorlunda snygg lapp, annars är risken att du ger ett oproffsigt och billigt intryck.

Konkreta råd för att göra lappar:

  • Använd färdiga mallar som utgångspunkt, det finns massor i Office-paketet t.ex
  • Ha inte för mycket text, led dom istället till din hemsida. Tipsa om att dom kan ta kort på adressen t.ex. Eller gör en QR-kod som leder till din hemsida.
  • Skriv gärna ut med en laserskrivare om du har möjlighet så är det mer väderbeständigt om du sätter upp dom på anslagstavlor.

Fördelar:

  • Det är billigt – speciellt i jämförelse med annonser i tidningen
  • Du når folk i närheten av din verksamhet

Nackdelar:

  • Det tar en hel tid i anspråk, och måste göras om med jämna mellanrum
  • Om du är tjej – det finns risk att det är män som nappar och hoppas på annan behandling… Tyvärr så är det en realitet som man måste ha med i beräkningen.

Lappar i brevlådan

Du kan också dela ut lappar i brevlådor i området där din verksamhet ligger, men var beredd på att det är ett tidskrävande arbete. Kanske kan vara ett tips på ett extraknäck för ungdomar som vill dryga ut kassan?

Var med på mässor och events – eller skapa egna

Är det en företagsmässa i trakten, eller en mässa för alternativ hälsa eller liknande, häng på och hyr in dig med en monter! Skaffa snitsiga visitkort – det hittar du tex, på Vistaprint.com för en skälig summa. Erbjud snabbehandling sittande på en stol eller ta med en bänk så att man får prova på att känna hur coolt det känns att få Reiki, och ha ett erbjudande om att prova på en behandling till halva priset eller liknande. Kolla om du har någon som du kan dela monter med, det gör dels det hela mycket roligare, man kan ge varandra input och idéer och man har större möjligheter att fånga upp intresserade om man är fler.

Har man sköna kompisar att hänga med blir mässan ännu roligare!
Britt-Marie, Vivi, Pehr och jag på Harmonimässan i Solna för några år sedan.

Reikiträffar

Skapa egna events, bjud in till Reikiträffar där du berättar vad Reiki är och vilka användningsområdena som finns, du kan leda en guidad meditation, låt deltagarna få prova på att ta emot behandling och varför inte prova själva hur det känns att ge healing till någon?! Man måste inte vara initierad för att kunna ge healing, det är avsikten som styr.

Rent praktiskt företagande

F-skatt och moms

Skall du ha en verksamhet och ta betalt så behöver du starta ett företag och få F-skatt, eller FA-skatt om du också är anställd. Det innebär också att du måste redovisa skatt och moms och betala in till Skatteverket med ett intervall som du själv väljer, en gång i månaden, var tredje månad eller en gång om året. Skatt dras varje månad på en beräknad inkomst. När du planerar hur mycket du skall ta betalt måste du med andra ord räkna in att 25% av priset är moms som du skall betala in till skatteverket, och att du även får betala skatt på det du tjänar. Att ha F-skatt innebär också att du själv får dra av, eller kvitta moms på saker du köper till din verksamhet.

Du hittar info och hjälp om hur man gör på Verksamt.se.


Vill du ha personlig hjälp är ett tips att vända dig till Nyföretagarcentrum där du bor. Där får man gratis rådgivning och stöd i att starta eget från någon som har kunskap och erfarenhet att driva eget företagande.

Det finns även tjänster som sköter faktura och bokföring om du inte vill starta eget, Frilans Finans är ett exempel.

Försäkring

Det är bra att ha en försäkring till din verksamhet om du jobbar som terapeut, en trygghet både för dig och kunden. Förenade Reikiförbundet har ett avtal med ett försäkringsbolag som heter www.gefvert.se. Där har jag tecknat avtal som gäller mina utbildningar, allt från om något skulle hända under eller efter en behandling till att någon skadar sig på annat sätt i lokalerna under kursen. En försäkring för dig som terapeut kostar ca 800 kr om året.

Betalningslösningar

Det finns olika sätt att ta betalt idag. Jag ser att de allra flesta av mina kunder använder Swish. Jag har ett speciellt Swishnummer för företaget: Swish Handel som är kopplat till mitt företagskonto som i sin tur är kopplat till bokföringsprogrammet. Jag använder också Payson där man kan betala med kort eller faktura via en webbshop.

Om du vill ta betalt med kort kan du använda Zettle, då får du en kortläsare som du kopplar till din mobil, då ingår även Swish, du får dagsrapporter och programmet fixar kvitto som du kan maila eller skriva ut. Till skillnad från en vanlig kortläsare betalar du ingen fast månadsavgift, det dras en avgift på varje transaktion istället. Läs mer på Zettle.com

Tar du betalt ”kontant”, vilket idag innebär att någon betalar med pengar, kort eller swish på plats, så behöver du ett kassaregister. Du anmäler det på skatteverket.se

Lokal

Hemma

Du kan ha en mottagning hemma om du har plats att avvara. Det är ett billigt sätt att starta upp utan att binda upp sig på fasta kostnader innan man fått igång ruljansen.

Hyr in dig – eller hur ut

Kolla runt bland massörer och terapeuter där du bor om du kan hyra in dig en dag eller två i veckan. Det är många som blir glada över att man hjälps åt med kostnaderna och delar på lokalerna om man inte har full beläggning. Man brukar kunna hitta annonser på Blocket där man erbjuds att hyra in sig i ett behandlingsrum.

Har du själv en fin lokal som du inte har beläggning för att fylla upp, gör samma sak – kolla runt och annonsera att du hyr ut lokalen till andra hel- eller halvdagar.

Ge det tid

Att säga upp sig från sitt jobb och förvänta sig att man skall kunna försörja sig som Reikihealer på heltid är sällan realistiskt och genomförbart. Även för en erfaren och rutinerad kroppsterapeut som en massör, kiropraktor etc. tar det tid att bygga upp en ny kundkrets om man flyttat eller startar upp en ny verksamhet. Man får ofta räkna med minst ett år. Minst. Börja i liten skala och låt det växa. Jobba med affirmationer och attraktionslagen.

Tro på att det går – live your dream!

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.