fbpx

Jag använder mig ofta av tarot- och orakelkort som kraftfulla verktyg i samband med healing och personlig utveckling. Dom kan hjälpa oss att se saker ur ett större eller annorlunda perspektiv, se och förstå orsaken till ett problem och ge oss vägledning om hur vi skall gå vidare på ett konstruktivt sätt.

Du behöver inte vara en hejare på att använda tarot och kunna betydelsen av varenda kort för att göra det, utan använd dom och ha tillit till att du får den information du behöver på det sätt som du, eller den du jobbar med förstår och tar till sig. Det finns inget facit, utan låt korten tala till just dig.

Vad är skillnaden mellan tarot- och orakelkort?

En tarotlek innehåller 78 kort och är uppbyggd enligt ett speciellt system som är likadant oavsett vilken lek man använder. Men temat och bildspråket kan vara väldigt varierande från lek till lek. Orakelkort är ofta 44 kort, men kan vara fler eller färre, och bygger på ett visst tema. Orakelkort innehåller som regel inte dom kort man kan uppfatta som ”läskiga” i en tarotlek. Vilket på ett sätt är tryggt och bra, men sanningen är ju att livet tyvärr är både läskigt och tråkigt mellan varven, så med tarotkort får man en mer realistisk bild av verkligheten. Och när man vet att all information alltid ges i ett konstruktivt syfte blir inte korten lika läskiga. Kortet döden står till exempel inte för fysisk död, det finns inget konstruktivt i att veta att någon skall dö. Det står för en större förändring, och även om man vill ha förnyelse så är stora förändringar onekligen just läskiga.

Döden i Doreen Virtues ”Animal Tarot”. Inte fullt så läskigt.

På en del orakel- och tarotkort står en liten ledtext längst ner, och det är på gott och ont. Det kan vara bra, det är många som inte riktigt vågar använda kort för att dom känner att dom inte vet vad alla kort står för, och kanske måste slå i häftet som följer med leken. Men med en liten text som hjälp att beskriva kortet försvinner det dilemmat och man vågar ge sig i kast med att använda dom. Svaret blir ofta lätt och tydligt att ta till sig med hjälp av texten.

Men – risken är att man stirrar sig blind på texten, men det är i själva kortet, bilden som det viktiga budskapet i just den här situationen står. Så om du använder sådana kort, se till att du inte hoppar över att titta på bilden och se vad den vill säga.

Ok – men hur gör jag då?

Börja med att skaffa en lek som du trivs med. En där du gillar bilderna, bildspråket, kanske med ett tema som tilltalar dig. Kolla på google så får du massor med förslag. Det är väldigt individuellt vilken lek man gillar och tycker pratar med en, jag har några lekar som är väldigt populära men inte funkar alls för mig, medan andra älskar dom. Sen är det lite med kort som med skor. Man kan inte ha för många 😉 Jag använder mig ofta av flera olika lekar när jag ger vägledning, för att få olika perspektiv på en fråga eller situation.

The Green Witch – en lek jag gillar väldigt mycket.

Välj en fråga du funderar på, i en healingsituation kan det vara vad som ligger till grund för ett problem, vad det är man inte ser men som påverkar och kan behöva komma upp till ytan för att ett djupare helande skall kunna ske. Eller så kan det bara vara att du undrar vad som är viktigt för dig eller personen att fokusera på just nu.

Dra sen ett kort i leken. Nu är jag lite av en party pooper, men du behöver inte vara så himla noga och petig och lägga din själ i att känna in vilket kort som är det rätta. Dra ett kort bara. Eller dela på leken och titta på det kort som dök upp. Det blir rätt kort, tro mig.

Titta sen på kortet. Vilken känsla får du av bilden? Hur skulle det kännas att vara med i bilden? Är det några personer/figurer i bilden? Vad utstrålar dom? Hur står dom, är dom vända mot varandra eller från varandra? Är dom medvetna om varandra? Är man på väg någonstans? Var? Eller är man på väg från något?

Kort från ”Pagan Tarot”
Kort från ”Green Witch Tarot”

Vad är det i bilden som speciellt fångar din uppmärksamhet, finns det något du dras till, kanske en liten detalj? Vad betyder den för dig?

Strunta i att försöka förstå vad kortet ”skall” betyda i första hand, utan lev dig bara in i bilden och låt en berättelse eller ord komma fram spontant.

Om du drar kortet för någon annan låter du den personen se vad som kommer fram i första hand, och sen kan du gå in och fortsätta tolka tillsammans med personen. Jag kan ofta få info som jag inte vet vad det betyder, men när jag delar det med den jag lägger för vet dom direkt vad som menas och har en klar koppling till det jag får upp. Så släpp taget om att du skall vara ett ”orakel”.

Hur lär man sig vad korten betyder?

Något jag sett under många år är att man fastnar på att man försöker traggla in vad varje enskilt kort ”betyder”. När man väl lärt sig det och tittar i en annan bok så står det något annat och förvirringen är total… Så hoppa över det momentet, tips från coachen.

Så här kommer en snabbkurs i hur man lär sig tolka korten på ett enkelt sätt.

En tarotlek består av 78 kort som är uppdelade i 2 olika delar, den stora arkanan och lilla arkanan. Arkana betyder hemlighet.
Nedan har jag använt bilder från Rider-Waite Tarot, som är att betrakta som en standardlek med tydliga bilder och symbolik

Stora arkanan

Stora arkanan består av 22 kort, numrerade mellan 0-21 och innefattar större skeden och händelser i livet, sådant vi alla går igenom under livets gång. Här finns också arketyper som kejsarinnan, kejsaren, djävulen etc. Kommer det upp ett kort från stora arkanan har det en djupare och mer omfattande betydelse.

Lilla arkanan

Lilla arkanan består av 56 kort och är uppbyggd precis som våra vanliga spelkort, men med skillnaden att man har 4 personer i folket, de klädda korten, man har även en kvinnlig variant av knekten, nämligen pagen eller prinsessan. Så man har alltså en svit med ess till 10, page, knekt, dam, kung i fyra olika ”färger”. De fyra färgerna representerar vart och ett av våra fyra element; eld, vatten, jord och luft.

Så i stället för att försöka nöta in vad varje kort betyder i en viss lek, kan man i stället lära sig vad de olika elementen betyder, och vad siffran på kortet har för innebörd.

Elementen

 • Eld – stavar (wands) står för vilja, drivkraft, energi, arbete. Här brinner det och är ganska intensivt och ivrigt. Man vill framåt.
 • Vatten – bägare (cups) står för känslor, vårt inre liv och andlighet. Här är det ofta lugnt och känslosamt, man går på djupet av saker. Här hittar vi mycket kärlek.
 • Jord – mynt (pentacles) står för ekonomi och materiella ting, vår fysiska kropp. Jord är långsamt till sin energi, här gör man inget förhastat.
 • Luft – svärd (swords) står för våra tankar, mentaliteten. Här kan det ofta bli dramatiskt när våra tankar virvlat i väg utan kontroll. Luft är snabbt och lite omvälvande energimässigt.

Så när man ser kortets element vet man alltså vilket område, vilken energi som berörs.

Siffrorna

Sen tittar man på siffran och vad den står för numerologiskt:

 • 1 står för nytt, något startar upp.
 • 2 står för balans på det som startat upp, eller motsättning, att man får kompromissa eller välja.
 • 3 står för växande, något som tillkommer, expanderar. 3 är lyckotalet, den heliga treenigheten.
 • 4 står för stabilitet, ordning och reda, harmoni och trygghet. 4 hörn är på plats. Kan också bli stagnation i vissa situationer, att det är fyrkantigt och fastlåst.
 • 5 står för stress, femte hjulet kommer och bryter sönder ordningen, förändring.
 • 6 står för harmoni, lugnet efter stormen, kärleksfull gemenskap, familj, traditioner.
 • 7 står för jaget, eget val, egen vilja.
 • 8 står för omgivningens påverkan kontra jaget, förändringar som man själv tar tag i – eller inte förmår pga. omgivningens påverkan.
 • 9 står för fullbordan, nu når man målet med sin resa, man lägger bitarna på plats, tar i lite extra för att slutföra något. Man har nått visdom på vägen.
 • 10 här går vi vidare med 1:an och 0:an tillsammans, noll står för det oändliga, man har nu nått målet och de kunskaper och lärdomar man har gör att man kan upprätthålla och njuta av det man åstadkommit samtidigt som man har en grund att fortsätta växa och bygga vidare på.

Vi provar att lägga ihop element och siffra i några exempel:

 • Ess i bägare – Ess står för något nytt som startar upp, bägare står för känslor. Här har vi alltså en känsla som dyker upp och tar form i vårt liv. Något startar upp känslomässigt och fyller vårt väsen.
 • Ess i mynt – Ess är något nytt, mynt är jord – materiella ting. Här kanske vi får ett nytt hem, nytt jobb, något materiellt, en löneförhöjning, något som tryggar ekonomin.
 • 8 i stavar – 8 visar på omgivningens påverkan och stavarna är eld, vilja. Kortet handlar ofta om kommunikation, jag är i kontakt med omvärlden, snabba, intensiva händelser, passion.
 • 8 i svärd – mina tankar gentemot omgivningen. Jag har låst mig i en situation där jag rättar mig efter vad andra tycker och tänker. Mina tankar, rädslor har blivit ett fängelse som bara jag kan ta mig ur genom att förändra mina tankar.

Folket – de klädda korten

Sen kommer hovkorten, folket – de kan både representera en person eller en händelse.

 • Page/prinsessa: meddelande, något som är på väg in, en händelse tar form. Eller ett barn/ung kvinna.
 • Riddare/prins: händelser, fart och fläkt, möten och resor. En ung man.
 • Drottning: möten, ansvar, omtanke. En vuxen kvinna.
 • Kung: avtal, ordning, ansvar, ledarskap. En vuxen man.

Här representerar elementen de olika stjärntecknen för personerna:

 • Eld/Stavar: Väduren, Lejonet, Skytten
 • Vatten/Bägare: Kräftan, Skorpionen, Fiskarna
 • Jord/Mynt: Jungfrun, Oxen, Stenbocken
 • Luft/Svärd: Vågen, Vattumannen, Tvillingarna

En stavriddare visar alltså på en ung man född i något av eldtecknen. En myntdrottning är en kvinna född i ett jordtecken osv.

Tolka flera kort tillsammans

Ju fler kort i ett visst element eller en viss siffra visar att den här energin är extra tydlig. Flera ess visar att det är något nytt som startar upp väldigt starkt och berör flera områden i livet. Många sjuor visar att det handlar mycket om dig, att göra egna val. Många svärd visar att det är mycket tankar, diskussioner osv. Många bägare visar på en period med mycket känslor.

Stora arkanan

Stora arkanans kort visar att det är något större på gång. Någon mer genomgripande händelse eller skede i livet. Den består av 22 kort numrerade mellan 0–21. Om man vill kan man bara använda den stora arkanans kort separat när man gör en läggning.

Även här lägger man vikt vid siffrans energi, och eftersom vi fortsätter efter 10 med tvåsiffriga tal kan vi läsa betydelsen dels vad de 2 siffrorna motsvarar för energier och kort och vad summan av siffrorna i talet står för, och det kort som speglar detta.

Korten i stora Arkanan:

0 – Narren Här är en ny början där allt är möjligt! Tillit, våga ta klivet ut i det okända och lita på att din intution leder dig rätt. Spontanitet och glädje! Graviditet.

1 – Magikern. Här har vi killen eller tjejen med koll på alla element och kan fixa till både möjligt och omöjligt. Ettan visar på att man klarar sig bra själv och har alla redskap man behöver för att lyckas. Alla Riddarnas energi finns i Magikern.

2 – Översteprästinnan. Tvåan visar på balans, harmoni. Översteprästinnan är cool, snygg, hon vet att ta hand om både sitt yttre och sitt inre. Hon har varit med om mycket som givit henne en kunskap man bara kan få genom erfarenheter, både bra och dåliga. Alla prinsessornas energi finns här och kortet visar på gemenskap mellan kvinnor, stöd, kunskap.

3 – Kejsarinnan. Trean står för växande, expansion. Kejsarinnan är gravid, omgiven av grönska som växer under hennes omsorg. Hon är den moderliga energin som har en sammanhållande kraft. Det här kortet visar på omhändertagande, familj, vigsel/samboskap, graviditet.  Alla drottningarnas energi finns i Kejsarinnan.

4 – Kejsaren. Fyran står för ordning, struktur, ansvar, harmoni. Kejsaren styr sitt rike med omsorg om de sina, han låter inte känslorna komma i vägen och fladdra i väg i det blå. Det här kortet visar på någon som är mycket ansvarstagande och rättvis, det kan vara en chef eller en stadig familjefar.  Ett kort som ofta kan visa på avtal som är rättvisa och bra. Här finns alla kungarnas energi samlad.

5 – Översteprästen. 5 står för att kliva utanför ramarna och se saker i ett högre perspektiv. Översteprästen har kunskap och vägledning som han delar med sig av, han hjälper till när man vill utvecklas andligt. Kopplingen bakom tid och rum visar ofta att det kan finnas karma med i det man frågar om. En relation som startar om, antingen med någon i det här livet, eller att man möter någon man har starka karmiska band med.

6 – Kärleksparet. Siffran sex står för familj, gemenskap, starka band. Dyker kärleksparet upp är det ingen liten flört. Det här är kärlek, djupa känslor, en fast relation där man kompletterar varandra. Om frågan inte gäller kärlek talar kortet om att här hittar man det som verkligen passar, ett arbete där man verkligen trivs och kommer till sin rätt med bra arbetskamrater/kompanjoner till exempel.

7 – Vagnen. Siffran 7 står för jaget och här tar man tag i tyglarna och styr livet åt det håll man själv vill med målmedvetenhet och styrka. Man sätter sig själv främst i den här energin, man lyssnar på sin inre röst i stället för att vara andra till lags. Kortet kan också symbolisera en resa, förflyttning eller en flytt.

8 – Styrkan. (Obs, i vissa lekar har man Rättvisan som kort 8 och Styrkan som kort 11). Åttan visar på omgivningens påverkan. Styrkt av sina egna beslut i Vagnen har man nu all kraft att förverkliga det man vill. Du fixar det, det är lugnt! I kärlek visar det här på en dragningskraft mellan två personer som är närmast oemotståndligt stark. Oavsett hur omgivningen ser på det. Kortet visar ofta en ung kvinna som håller i ett lejon, lejonet symboliserar hennes rädslor, när man mött sina rädslor kan dom inte längre hindra en, utan vänds istället till en styrka.

9 – Eremiten. Nians energi visar att man är i slutet av ett skede. Här behöver man vara för sig själv en stund. Man drar sig undan, inte för att man inte vill ha med någon annan att göra, utan för att man behöver ha en sund relation med sig själv. Meditation. Kortet visar ofta på andlighet och utveckling.

10 – Lyckans hjul. 1 +0. Det går bra nu, du har nerförsbacke och medvind, det är bara att hänga med. Det här kortet visar på positiva förändringar, tur, kanske en vinst. Glädje och lycka!

11 – Rättvisan. 1+1=2, balans. Rättvisan står för beslut, avtal, kontrakt, juridiska beslut, vigsel eller skilsmässa. Det här kortet talar om att det man sår är det man skördar. Oftast visar det på ett fördelaktigt beslut för din del om du frågar om en process eller liknande.

12 – Den hängde mannen.  1+2=3. Man har fastnat i sin växandeprocess. Man sitter fast och ser ingen lösning, man är ett offer för orättvisa omständigheter och blir en martyr. Byt perspektiv och se saker ur en annan synvinkel så ser du möjligheter i stället för svårigheter.

13 – Döden. 1+3=4. För att det skall bli ordning och struktur måste saker som inte längre behövs försvinna ur ditt liv. Släpp taget om det som inte längre ger dig glädje så att du ger plats för nya saker kan komma in. Ut med det gamla, in med det nya! Avslut, förändring, transformation.

14 – Måttfullheten. 1+4=5, ett högre medvetande. Harmoni, balans. Alkemistens kort, den perfekta blandningen som ger guld – om man har tålamod. Här råder stillhet och lugn, njut av det. Allt kommer i rätt tid. Det är som det skall vara.

15 – Djävulen. 1+5=6 Kärleksparet har fastnat i egot, sina rädslor. Svartsjuka, manipulation. Man är fast i det materiella, girighet.  Man styr sitt liv efter vad andra skall tycka och tänka.

16 – Tornet. 1+6=7. Om du inte släpper taget om saker så gör universum det åt dig. Stor förändring som kommer, bra om man har valt det själv, har du inte valt det kommer du i efterhand se att det var nödvändigt och det bästa som kunde ske i långa loppet. Det kan också stå för flytt, nytt arbete.

17 – Stjärnan. 1+7= 8. Dina drömmar förverkligas, dina önskningar går i uppfyllelse, du lyfter blicken och ser alla möjligheter som finns att ta för dig av! Stjärnan står för medial kommunikation, både via etern och telepatiskt.

18-Månen. 1+8=9. I månljusets magiska sken har du möjligheten att se saker annorlunda, på ett djupare plan. Det här kortet handlar om intuition, skapande, kreativt drömmande. Ett kort med stark yin-kraft.

19 – Solen. 1+9=10. Glädjens kort! Lyckans hjul har verkligen snurrat åt ditt håll och du njuter av din framgång. Här fick du fönsterbordet med bästa utsikten och har dina nära och kära med dig som gläds tillsammans. Kortet kan också visa på resor till varmare länder.

20 – Domen. 2+0=2 Balans. Man rannsakar sig själv och ser livet i nytt perspektiv, nya möjligheter, en andra chans. Ett uppvaknande som leder till en positiv förändring.

21 – Världen. 2+1=3 Växande. Nu är cirkeln sluten, du har nått ditt mål och det är vägen dit med alla lärdomar och erfarenheter som är den stora rikedomen. Paolo Coelho’s ”Alkemisten”. Du kan nu gå vidare till en ny fas och bygga det liv du vill. Lycka och fulländning.

Att tolka korten

Oavsett allt du just lärt dig så finns det bara ett enda facit som stämmer – och det är den känsla, de bilder eller symboler du får till dig när du ser ett kort. Känner du att ett kort betyder en sak för dig så är det rätt.

Korten speglar alltid det man frågar om. Frågar jag om arbete är det arbete korten visar. Kärleksparet betyder då (troligtvis) inte att du träffar någon på jobbet, utan att du verkligen får ett jobb du trivs med, som passar dig som handsken.

Frågar jag om det finns potential för kärlek med någon som jag är intresserad av så betyder kanske inte ess i mynt att man flyttar ihop direkt, utan att det finns något som har börjat här men det har inte flammat upp ännu, man får ha lite tålamod. (Jord är lugn energi).

Så samma kort kan betyda helt olika saker beroende på vem som frågar och vad frågan handlar om.

Prova, lek, lär känna korten, gör dom till dina bundsförvanter. Släpp dina krav på att prestera och ha ett svar redo att servera vid varje kort, utan titta på det, känn in vilken känsla du får, drar du åt någon annan kan ni tillsammans diskutera vad kortet betyder i just den här situationen/frågan. Kom ihåg att facit alltid finns inom dig, och att det kort som kommer upp innehåller ett budskap, det finns en anledning till att just det kortet kommer upp.

Du kan alltid dra ett kort till för att få fler svar, eller ett förtydligande. Det finns inget rätt eller fel. Vill man gå vidare och fördjupa sig i att använda korten kan man lära sig olika läggningar som kan ge ett större perspektiv och de olika korten speglar och kompletterar varandra, och man kan även få en tidsaspekt att förhålla sig till. Men börja enkelt med att bara dra ett kort i taget.

Ha kul och lycka till!

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.