fbpx

Reiki Master – det låter ju onekligen som en mäktig titel, men vad döljer sig bakom de fina orden?

Rent krasst kan man säga att det faktiskt enbart betyder att någon gått alla 3 steg i Reiki, antingen via helgkurser eller på distans. Sen hur mycket personen kunnat tillgodogöra sig är helt olika från person till person. Den som har jobbat mycket med energiarbete innan kursen har naturligtvis lättare att ta till sig metoden, det blir mer en bekräftelse av något man redan gjort tidigare, en finslipning och utökning av verktygen man redan använder, medan det för andra är en dörr som öppnas till en ny och spännande värld där man tar sina första steg på en svindlande upptäcktsfärd. Men det finns inget speciellt kunskaps- eller färdighetstest man gör för att ernå titeln så det är ingen indikation eller garanti på vilka färdigheter man har.

Många som går kurserna gör det enbart för sin egen personliga utvecklings skull och har inget intresse av att lära ut metoden till andra eller behandla andra annat än vänner och bekanta. Av den anledningen finns heller inget officiellt krav på att man skall göra ett visst antal behandlingar eller test etc. för att få sitt diplom.

Master=Lärare

Direkt översatt betyder master att man är lärare, och när man gått Reiki Master kan man utbilda och initiera andra i Reikitraditionen. Sen tror jag de flesta är ganska överens om att man inte blir en fullfjädrad lärare bara av att gå en kortare kurs i något, lika lite som man blir shaman över en helg eller två. Det enda sättet att nå dit är genom hängivet engagemang, arbete och träning över tid.

school-1782427_640

När kan man börja undervisa?

Jag får när jag undervisar ibland frågan om hur snabbt man kan börja utbilda andra efter att man gått sin kurs i Reiki Master, och mitt svar blir att det är helt individuellt, och jag väljer där att hänvisa tillbaka till den ursprungliga traditionen som Reiki baseras på, den som återupptäcktes och återinfördes från en många år tusen gammal buddistisk tradition av Mikao Usui, i Japan 1914. Där kunde man inte själv välja när man var Master, det var ens lärare som talade om när man var redo och hade tillräckligt djupa kunskaper och insikter om hur energin fungerade. Och då talar vi inte om att man pysslat med healing  i några månader utan här arbetade man hängivet under flera år innan man blev färdig. Att beta av några kurser och sen anse sig kunnig nog att behärska och föra traditionen vidare till andra hade varit oerhört respektlöst och fullkomligt otänkbart.

Mikao Usui
Mikao Usui

Precis som jag nämnde ovan så handlar det om erfarenhet. Jag har haft flera elever som sysslat med energiarbete under många år, för dom är det ingen match att förstå hur det fungerar och de har en välfylld ryggsäck med kunskap att hämta ur för att förklara de frågor som dyker upp hos deltagare och de kan hålla kurs i princip direkt efter att de är klara med sin Reiki Master.

Santiago de Compostela

Jag har t.ex. en elev som direkt efter utbildningen till Reiki Master själv utbildade andra i Reiki under en Santiago de Compostela-vandring och intitierade eleverna när de var framme. Han frågade mig om jag tycket att det var ok att han gjorde det direkt inpå sin utbildning – och jag gjorde high five! Han hade mycket stiligt glidit sig igenom sin Reiki Master-kurs utan några frågetecken, och är en van och ansvarsfull energiarbetare. Vilken fantastisk start på en bana som Reiki Master och vilket coolt kurstillfälle! (Lite avis skall jag erkänna att jag är 😉 )

Medan det för andra som går kursen väntar en ny värld där man fortfarande har mycket spännande kvar att upptäcka efter att kursen är slut. Man slutar ju aldrig att lära sig, men ju mer kunskap man har innan, desto djupare blir ju insikterna som man delar med sig av.

Hur gjorde jag själv då?

svarta tavlan

Den frågan brukar ofta ställas i samband med funderingen om när man är en klar Reiki Master – ”på riktigt”. När jag gick mina första Reikiutbildningar var jag hyfsat i början av min bana med ett medvetet  och djupt terapeutiskt energiarbete. Visst, jag sysslade redan med det, både i mitt arbete och privat men det var många stigar som fanns att upptäcka och många aha-upplevelser som poppade upp som små presenter på vägen (och det gör det ju gudskelov fortfarande, ”still confused, but at a higher level” hahaha ). För mig var det en självklarhet att jag ville lära mig det här med energi ordentligt, att verkligen försöka förstå hur det fungerade och hängde ihop, skaffa mig konkreta erfarenheter som var hands-on, och få insikter från djupet, mer än det som stod i kurskompendiet.

scan1

Så jag ägnade mig åt Reiki och djupare energiarbete i flera år, både genom självbehandlingar och kontakt-och distansbehandlingar på människor och djur innan jag började undervisa i Reiki, trots att jag redan jobbade med att hålla kurser och var van vid den företeelsen. Energi är dynamisk, den ändrar sig hela tiden, Alla är olika, en behandling kan vara helt olik en annan både för mig som ger och för den som tar emot. Alltså kan man inte utgå ifrån att man vet hur det skall bli genom att hänvisa till förra gången. Jag arbetade som hundpsykolog och aromaterapeut och massör så jag hade gott om klienter att jobba med. Fantastiskt lärorikt! Och klar blir man ju som sagt lyckligtvis aldrig… 😉

Hur skall jag själv veta när jag är redo?

Innan du börjar ta emot egna elever bör du vara rustad för att hantera de situationer som kan uppstå, och självklart kunna ha någorlunda genomtänkta svar på alla de frågor som dyker upp – för det kan du vara säker på att det gör. Dels av respekt för dina elever naturligtvis, men inte minst av respekt för det arbete du gör och den tradition du jobbar med. Jag tror på karma – stenhårt. Behandlar du energin med respekt, tacksamhet och ödmjukhet är det den energin som kommer tillbaka till dig när du jobbar med dina elever och Reiki. Det är ju trots allt inte vi som gör så mycket, energin jobbar ju med det den skall.

Här är en liten checklista att fundera över innan du börjar undervisa i Reiki:

  • Först och främst: se till att du har samlat på dig ordentligt med erfarenheter. Det finns bara ett sätt – jobba med energin. Ge behandlingar. Många behandlingar, både på plats och på distans. Engagera dig, skapa om möjligt Reikigrupper där du träffar andra som håller på med Reiki och utbyt erfarenheter och behandlingar, ge boosters till de som är initierade i Reiki,  fråga, både dig själv och kollegor, sök svar på frågor ur många synvinklar (för du kan lita på att du kommer att få mängder av frågor, ur många synvinklar).
  • Du bör ha kunskap och kännedom om energi så pass att du kan hantera eventuella situationer som uppstår och kunna hjälpa någon som blir rädd eller ledsen om det dyker upp gamla saker som behöver helas och kunna förklara vad som händer och ta hand om det så att dom känner sig lugna och trygga. Vissa kan få starka utrensningar som kan upplevas obehagliga. För somliga kan det kännas som om utvecklingen går för fort och man får hjälpa till att hejda flödet. Du måste behärska metoden så pass mycket att du kan vara stadig, trygg och hålla i helt enkelt. En del kan känna oro och rädsla inför det som är främmande. Har du många behandlingar i bagaget är du bekant med det här.
  • Har du kunskaperna att ta hand om elever som är erfarna med energiarbete sedan tidigare? Deras frågeställningar kan vara på ett helt annat plan än hos dom som är nya i företeelsen. Står du där som ett frågetecken eller kanske letar i ditt kompendium om sådant som är vedertaget när man jobbar med energier kan det lätt bli lite pinsamt och det undergräver förtroendet för dig som lärare. Ingen kan allt och det förväntar man sig inte heller, speciellt inte om energi där det inte finns något facit och allt bygger på antaganden, men med en gedigen kunskapsbank med egna erfarenheter har du en bra referenspunkt att hämta hänvisning från och uppfattas som trovärdig.
  • Att vara lärare innebär onekligen att man måste behärska ett visst mått av pedagogik. Har du inte undervisat eller hållit i en kurs tidigare bör du öva på vänner och bekanta innan det är ”skarpt läge”. Om människor betalar dig pengar för en tjänst har du också ett ansvar att se till att det blir så bra som möjligt.

Känner du att du behärskar detta kan du med gott självförtroende och gott samvete, både mot andra kollegor som seriöst jobbar med Reiki och energimedicin, och framförallt dom personer som ger dig förtroendet att vägleda dom, föra kunskapen om det här fantastiska redskapet som Reiki är, vidare. Ju fler som lär sig Reiki och använder det i sitt dagliga liv i stort och smått, desto ljusare blir vår värld!

Namasté mina kära vänner!

sunset-hands-love-woman.jpg

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.