fbpx

När man lär sig Reiki får man också lära sig en uppsättning med symboler som har olika betydelse. Det har varot mycket mystik och hysch-pysch omkring symbolerna, och är det fortfarande i vissa kretsar.  Här skall jag försöka reda ut hur jag ser på symbolerna och dess användning.

Usui fick lära sig symbolerna

Vi börjar från allra första början. Usui – mannen som återupptäckte den många tusen år gamla healingmetoden som ursprungligen användes av Tibetanska munkar, fick en livskris och åkte till ett buddhisttempel på det heliga berget Kurama. Efter 21 dagar med andliga övningar och meditationer,  fick han andlig upplysning, insikter med detaljerad information om hur Reiki fungerar, och han blev visad symbolerna och fick lära sig vad de stod för och hur de skulle användas. Dessa symboler har sedan följt med traditionen som han började lära ut och föra vidare.

Buddhisttempel på Mount Kurama

Buddhisttempel på Mount Kurama

När Reikin kom till USA via Hawayo Takata skapades en kultur att symbolerna skulle hållas hemliga och endast visas för dom som är initierade i respektive grad. Eleverna fick memorera dem och sedan slänga lapparna. Om man tittar på symbolerna så inser man att det nog inte är helt självklart att man inte kommer ihåg dem exakt, och symbolerna fick med tiden sin personliga touch beroende på vem som lärde ut dem och hur skarpt deras bildminne var.

Varför skulle de hållas hemliga?

När Usui lärde ut Reiki hade han en grupp med adepter som var hängivna utövare, man fick ingen initiering utan lärde sig genom att ge och få Reiki, det var i den kontinuerliga kontakten med energin som kunskaperna fördjupades, och det var mästaren som avgjorde när man var redo för nästa nivå, det var alltså inget man själv kunde välja, utan det var graden av insikt det handlade om.

När Reikin kom till USA i början på 40-talet bestämde man att man blev initierad i olika grader, varje utbildning kostade en rejäl slant, typ en årslön, och symbolerna var exklusivt förbehållna den som var initierad och fick inte visas eller spridas på något sätt. Det här gjorde ju att man satte ett värde på kunskaperna och utbildningen. Har man lagt mer en årslön på något tar man det inte med en klackspark..

Idag visas symbolerna öppet – i de flesta fall

Man har senare släppt på hemlighetsmakeriet, därför att de flesta inte ser en anledningen till att det skall vara hemligt. Symbolerna har inget egentligt värde innan man skapar en relation till dem. Inom vissa grupper är det fortfarande kutym att de är hemliga och för att få köpa vissa böcker måste man visa upp att man har ett diplom i motsvarande grad eftersom böckerna innehåller de symboler som obehöriga inte får tjuvkika på!

Symbolernas funktion

För att förstå vilken funktion symbolerna har får man fundera lite kring symboler och dess betydelse generellt. Om vi till exempel tittar på symbolen av ett korstecken får vi genast associationer kring kristendomen, religion, kyrka, gud osv. För en del skapas känslan av kärlek och trygghet och beskydd, hos andra kan symbolen väcka helt andra känslor som skuld, skam och rigiditet – allt beroende på vilka erfarenheter man har kopplade till symbolen. I många kristna traditioner ritar man också ett korstecken över kroppen för att skapa en kontakt med det korset symboliserar, eller beskydd.

För den som kommer från en kultur som inte har någon kontakt med omvärlden ( i den mån det nu finns fortfarande, men vi tänker oss det) betyder korset sannolikt ingenting, eftersom man inte skapat en relation kring det.

Samma symbol kan betyda olika saker i olika sammanhang

För oss västerlänningar skapar bilden av ett hakkors oftast (och förhoppningsvis) en stark känsla av obehag eftersom vi förknippar symbolen med nazismen, ondska, grymhet, folkmord etc.

I Asien däremot är solkorset ett många tusen år gammalt tecken som symboliserar lycka och välgång och används på kartor för att markera var buddhistiska tempel finns, precis som vi använder oss av kors för att markera en kyrka.

Det är alltså den energikoppling vi själva ger en symbol som ger den dess värde. Men när det redan finns ett kollektivt medvetande kring en symbol blir denna vibration starkare och därmed lättare att koppla in sig på.

Som ett roligt exempel kan jag nämna den klassiska emojin som ser ut som en bajskorv – för de allra flesta –  egentligen är skapad föreställande en glad chokladglass… Det är som sagt vi själva som ger en symbol det värde och den betydelse den har för oss!


Sugen på glass, någon?!

Några av Reikins symboler

När man lär sig olika symboler i Reiki bör man lägga mycket tid och omsorg om att lära känna dem, skapa en relation till dem, känna dess vibration och syfte. Det är först då de verkligen får en kraft. Annars är de ju mest bara en hoper av streck hit och dit om man skall vara rent krass.

För mig som använt dem i många år, skapas en omedelbar vibration och kontakt med Reikienergin och den energi symbolen representerar när jag visualiserar dem. Man kan kalla det för en snabbknapp till attraktionslagen ungefär.

 

Här är de symboler man får lära sig och använder i Reiki 1 och 2.

 

 

Från vänster: Choku Rei – kraftsymbolen, Sei He Ki – harmonisymbolen och Hon Sha Ze Sho Nen – distanssymbolen.

Mer om symbolerna, dess betydelse och användningsområden längre fram.

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.