fbpx

Skall man ge behandling till någon annan än sig själv, inser man genast att en bänk är en investering som man kommer att uppskatta. Såvida man inte älskar att gå till kiropraktorn med en krokig rygg… 😣😉

Börja med att titta på vilket behov du har.

  • Skall du bara köra Reiki?
  • Skall du kombinera med massage eller annan form av kroppsbehandling? I så fall vilken typ av massage/behandling och i vilken omfattning kommer du att jobba med det?

Köp inte ”mer” bänk än du behöver

Det finns nya bänkar från en tusenlapp och uppåt, och det finns begagnade bänkar på Blocket och andra köp- och säljsidor. Den bänk man ofta hittar hos professionella massörer är en Tarsus (det finns även andra proffsmärken, men jag väljer att nämna ett märke som du ofta stöter på). Det är sjukvårdsutrustning som är byggd för att tåla tuffa tag, många behandlingar per dag och palla för ett stort slitage. Dom kostar såklart därefter. En Tarsus har ett stort andrahandsvärde om man vill sälja den, och det är med andra ord något att hålla utkik efter om man vill ha en bra begagnad bänk.

Men – om du bara skall köra Reiki och lättare massage i mindre omfattning behöver du inte lägga så mycket pengar på en bänk. Du har inte alls de behov den är byggd för, så det blir lite som att köpa en lastbil för att åka och handla. Dom billigare bänkarna kommer definitivt att svara upp till dina behov.

Det finns särskilda Reikibänkar

Det finns bänkar som är speciellt anpassade för Reikibehandlingar. Då har man byggt dom så att man får plats att sitta vid kortsidorna, där det normalt sett är ett stag mellan benparen. På Reikibänkarna har man satt det högst upp så att man får plats med benen under bänken. Det kallas för ”Reikipaneler”. I en bänk anpassad för Reiki har man i vissa fall lite mer stoppning så att bänken blir mjukare än en bänk anpassad för mer krävande kroppsehandlingar.

Massagebänk med Reikipaneler från massagbanken.se

Vilken bredd skall jag välja?

Här får man också titta på hur du skall använda den. På en bredare bänk är det mer bekvämt att ligga för klienten, men svårare för dig att jobba, och på en smalare bänk tvärtom förstås. Skall man jobba med kroppsbehandlingar som idrottsmassage, naprapati och kiropraktik väljer man en smalare bänk, mellan 45 och 50 cm, för att nå ordentligt och kunna utnyttja den egna kroppstyngden för att få kraft i armarna. Det sistnämnda hoppas jag att du inte tänker göra om du skall ge en Reikibehandling…

Men – du skall ändå kunna stå eller sitta bekvämt och kunna hålla positionerna utan att anstränga dig, gör du inte det kommer du att spänna dig och få ont, vilket i sin tur kan påverka behandlingen i övrigt. Tänk på att när man ger en Reikibehandling så håller man samma position statiskt under en tid, och det ställer krav på att man själv har en bra förutsättning anatomiskt.

Om du både skall ge klassisk massage för avslappning och Reiki är 55-65 cm en bra bredd generellt. Då ligger klienten bekvämt, det finns armstöd för sidorna så att bänken blir bredare vid armarna när man ligger på rygg, samtidigt som du når hela kroppen utan större problem. Vill du kan du såklart välja bredare bänkar, speciellt om du bara skall köra Reiki.

Vilken höjd skall det vara?

Köper du en bärbar bänk så kan du anpassa höjden på benen så att det passar din längd. Skall man ge många behandlingar kan man satsa på en bänk som man kan sätta på ett elektriskt eller hydrauliskt underrede, då kan man kan anpassa höjden från person till person. Det finns också stationära bänkar som är höj och sänkbara med el eller hydraulik.

Min 55 cm bänk med extra stoppning, elunderrede, huvudvagga, armstöd och sidostöd.
Den köptes för att passa både Reiki och massagebehandlingar.

Tillbehör

Beroende på prisklass så kan det följa med olika tillbehör, som t.ex:

  • Huvudstöd med kudde
  • Armvagga
  • Sidostöd
  • Väska

På de dyrare proffsbänkarna är detta ofta tillval som man köper efter behov, vilket således gör att prislappen ökar.

Så sammanfattningsvis: hur skall jag välja?

Mitt råd är att börja med en billig bänk, du får mycket bänk för pengarna och det räcker för dina behov. Skulle du sen behöva mer kan du köpa det då, och antingen sälja den andra bänken, eller ha kvar den som en extrabänk.

Jag har t.ex. en Tarsus med ”allt på” och elunderrede som jag köpte när jag jobbade som terapeut på klinik, den gick på en bit över 20 000, men då jobbade jag som massör och reikitareapeut och hade dom behoven.

Till mina utbildningar har jag köpt en Reikibänk där alla tillbehör jag listat ovan ingick och hela kalaset kostade under en tusenlapp, inklusive moms och frakt. Bara väskan till en Tarsus kostar över en tusenlapp! Jag har inget som helst behov av den dyrare bänken till enbart mina Reikibehandlingar, utan den billiga räcker gott och väl och både jag och dom som köpt den, och mina elever som provar den, är jättenöjda.

Min behandlingsbänk från Quirumed.com, också 55 cm – alla tillbehör ingick.

Stol

Hett tips från coachen: när du ändå sparar pengar på en billig bänk, varför inte då lägga lite av pengarna du sparat på en sadelstol? Du kommer att sända mig såååå mycket tack för det tipset! Du kan också köpa en kontorsstol med hjul på, men jag lovar, du sitter mycket bekvämare på en sadelstol, och du kan glida runt bänken i princip ljudlöst. På Quirumed.com finns sadelstolar som kostar någonstans från ca 500 inkl moms.

OBS: jag är inte på något sätt sponsrad av något företag, utan delar bara med mig av vad jag har hittat och använder, med hänvisning till att ha en hyfsat bra erfarenhet efter att ha stött på och jobbat på bänkar i olika märken och varianter, och har ägt ett antal bänkar genom åren. Googla och se vad du hittar som passar just dina behov och din plånbok, det har jag gjort!

Andra saker man behöver

Du behöver också investera i:

  • Filtar, både att lägga på bänken som underlag och på personen som får behandling. Du kan också ha ett lakan som underlag närmast bänken. Eller en ull-yogamatta. Lovely!
  • Kuddar:
    • Kudde för huvudet.
    • Kudde under knäna, det finns speciella att köpa, eller så tar du en kudde eller filt och rullar ihop.
    • Jätteskönt med en mindre kudde under fötterna också. Speciellt när man ligger på magen.
  • Handduk eller bänkpapper att lägga över huvudkudden, eller hela bänken. Det är ju onekligen mycket charmigare med en handduk som täcker kudden än papper får vi väl enas om. Men ibland kan det vara enklare och mer hygieniskt med papper, jag kör det nu på mina utbildningar när det är pandemitider (mars 2021 är det när detta knattras ned).
  • Musik: jag kör en avlagd mobil, en bluetooth-högtalare och meditationsmusik på Youtube eller Spotify. Ett smart och beprövat terapeuttips är att köra samma musik vid behandlingarna, då är man snart lite skönt ”hjärntvättad” och vet precis hur långt man kommit i behandlingen, man kommer direkt in i rätt mood när musiken startar, man får ett slags kroppsminne till musiken.
  • Kanske lite mys med tända ljus för en fin stämning.
  • För mig som aromatearpeut är ju en aromalampa och passande eteriska oljor mer eller mindre oundvikligt. (Men såklart inte nödvändigt).
    • T.ex. Lavendel, ylang-ylang, mandarin/apelsin, cederträ, bergamott, vetivert, patchouli, grape, litsea cubeba. För att nämna några små älsklingar.
  • En vattenkaraff och glas så att du kan ge din klient ett glas vatten efter behandlingen.

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.