fbpx

Man får ofta höra att det är mycket viktigt att man som healer är helt balanserad, ren och jordad när man skall ge en behandling. Annars överför man sina egna obalanser till personen som får healing.

Och det är också vanligt att någon som fått healing får en reaktion, och undrar om det är något man fått med sig från den som gett healing.

Stämmer det här? Jag skulle säga både ja och nej. Men mest nej.

Nej – du behöver inte vara en supermänniska

Nej, du som healer behöver inte vara en person som är perfekt, helt i balans, som bara tänker positiva, ljusa och lyckliga tankar och alltid är glad, nöjd och avslappnad. Energi är dynamiskt så total balans är inget varaktigt. Det är bara en utopisk utsaga att påstå det. Vi påverkas hela tiden av allt omkring oss, miljön, elektrisk apparatur, människor, etc. Så är det för alla. Du duger som du är, du är till och med helt perfekt som du är! Du är precis som du skall vara, här och nu.

Andlig hygien

För din egen skull är det nödvändigt att du håller en andlig- och energimässig hygien, precis som att du håller rent och snyggt i ditt behandlingsrum, och duschar och tvättar dig och håller din kropp ren och fräsch. Men det betyder inte för den skull att du slutar upp med att vara människa, med allt vad det innebär av tankar och känslor som naturligtvis påverkar dig, även om du råkar syssla med healing.  Vi kan däremot lära oss känna igen hur vi påverkas av saker och händelser omkring oss, vad det är som händer i oss, och skaffa oss verktyg för att hålla fötterna på jorden och inte drunkna i påverkan från omgivningens brus.

Så, trots att du jobbar med att hjälpa andra personer så är den allra viktigaste ändå alltid du själv. Du är värd att må bra, lika mycket som någon annan. Rena din energikropp regelbundet, det är inte konstigare än att du torkar av bordet när du har ätit. Se till att jorda dig, var i kontakt med dina känslor för att kunna möta och hantera dem på ett konstruktivt sätt. Möter du negativa tankar? Vad vill dom säga dig, lära dig? Förträng dom inte, ta emot dom och se vad dom står för, så tar du bit för bit makten över dom och kan vända dom till något bra och utvecklande i stället. (Läs mer om ämnet här: https://reikiakademin.se/andlighet-healing-och-spiritual-bypassing/)

Överför jag mina negativa tankar eller mitt mående till klienten?

Nej, när du jobbar med healing så är du bara en kanal som energin kan passera igenom. Precis som en mobil. Det du gör är att du skapar ett utrymme för en person att ta emot universell energi, som har till syfte att skapa balans. Det är personen själv som gör jobbet, det som behöver balanseras kommer att påverkas, det är inte du som sitter bakom spakarna där. Och har man samlat på sig lite smulor och damm och klet på bordet blir disktrasan smutsig, när vi sköljer den rinner smutsen av och ner i avloppet. Det är precis samma sak som händer när vi får en behandling, och då kan vi uppleva fysiska och psykiska symtom av behandlingen. Men det är vårt eget ”damm och klet” som rensas ut. Inte någon annans.

Men, varför sa jag delvis ja?

Vi kan plocka på oss energi från andra, oftast omedvetet. Många healers är högkänsliga och ofta empater, vi är som svampar som reagerar så fort någon mår dåligt och kan plocka upp den energin själva. Vi känner deras smärta, både fysiskt, psykiskt och själsligt och det kan ge stora avtryck hos oss som sitter kvar och skaver och skapar obalans och dåligt mående hos oss.  Det här är självklart en superdålig strategi, och det hjälper ingen av parterna.

Känner du igen dig i de här egenskaperna är det extra viktigt att du ser till att du renar dig, jordar dig och jobbar med att skydda din energi. Inte för att någon annan nödvändigtvis vill dig illa, utan för att du har ett så tunt skal att du absorberar saker som inte är dina, och dom får dig att må dåligt. Man skulle kunna säga att du har ett urdåligt energimässigt immunförsvar, och omgivningen är som ett helt gäng med snoriga och hostiga förskolebarn.

Precis som man kan ta emot positiv energi – som healing, kan man självklart också ta emot negativ energi. Men i båda fallen är det ett eget val, även om man i det senare fallet oftast inte är medveten om att man gör det.

Jobba med dig själv först och främst

Har du det här problemet om du jobbar som healer är det en god idé att pausa en stund och bygga upp dig själv och ditt försvar först. Och det handlar inte bara om healingsituationer, utan alla olika situationer i livet som pågår omkring dig. Lär dig känna igen hur du mår i olika miljöer, situationer och med olika människor. I de fall du märker att du mår dåligt eller tappar energi, jobba med att möta den bakomliggande orsaken inom dig. Jorda dig, skapa en skyddsbubbla, gör meditationer för att rena och balansera dig så att du stärker din aura, som är din kontaktyta mot omvärlden. Gå på healing hos en healer du känner förtroende för och bygg upp din energi, och kanske hitta den själsliga orsaken till att du tar så mycket ansvar för andras mående framför ditt eget. Lär dig sätta energimässiga gränser så att du inte tar på dig saker som inte är bra för dig.

Så sammanfattningsvis, om vi gör tillbaka till den inledande frågan: överför man sina egna obalanser när man ger healing? Svar nej. Dom eventuella obehag som dyker upp efteråt är klientens egna obalanser som rensas ut. Helt normalt och ett tecken på att det funkar.

Kan man ta på sig någon annans obalanser? Svar ja, men då handlar det inte om healingen. Då handlar det om dig som person generellt och något du själv måste jobba med, speciellt om du skall hjälpa andra som mår dåligt.

Anmäl dig till Reikiakademins nyhetsbrev

Få tips och råd om övningar med energiarbete och info om kommande events och kurser i din mail, du kan när som helst avsluta din prenumeration. Inget spammande, jag lovar! 😀

Tack för din anmälan, nu kan du kolla din e-post. Har du inte fått något mail kan du kolla skräpposten.